Jeśli szukasz barszczu czerwonego w butelce, powinieneś odwiedzić tę stronę.
To nieprawda, iż barszcz czerwony to potrawa jedynie na święta, którą spożywamy zwykle w czasie Wigilii czy też hucznych rodzinnych imprez. W domach, w których obyczaj spożywania dwudaniowych obiadów nadal się utrzymuje, barszcz czerwony regularnie pojawia się na stolikach zarówno w formie zupy, jak i jako dodatek do niektórych dań.
Barszcz czerwony – niskokaloryczna zupa obiadowa, lecz również smaczna przekąska
Wydawałoby się, iż barszcz czerwony to łatwa do ugotowania zupa z buraków, która raczej nie jest dość pożywną potrawą. Tymczasem właśnie jego nieznacznie słodki, a jednocześnie kwaśny aromat powoduje, że znakomicie stapia się on z bardzo różnorodnymi smakami. Możliwych dodatków do barszczu czerwonego jest mnóstwo – jedni przedkładają kiełbasę, jajko i ziemniaki, inni wrzucają weń pierogi z mięsem, kapustą lub grzybami. Barszcz czerwony to znakomite posiłek obiadowe, lecz też wyborna przekąska bądź ciepła kolacja – gorąca szklanka tej zupy bardzo dobrze pasuje do chrupiącego krokieta z pieczarkami bądź bułki drożdżowej z mięsnym farszem.
Warto zaznaczyć, że barszcz czerwonyjest zupą o niskiej kaloryczności, jeżeli nie dodano do niego śmietany. Posiłek ten uznawany jest za zdrowy, bo zawiera kwas foliowy, witaminę C i witaminy z grupy B, mangan, jak również wiele żelaza, przez co rekomenduje się go anemikom. Z kolei z uwagi na to, że fundamentem tej potrawy są buraki zawierające sporo cukru, a jednocześnie zwykle spożywa się ją z dodatkami mających w składzie duże ilości węglowodanów, muszą na nią uważać cukrzycy.
Barszcz czerwony na zakwasie z kwaszonych buraków ma silniejszy smak
Nie istnieje jedna receptura na barszcz czerwony – każdy szef kuchni korzysta ze swoich ulubionych dodatków i w inny sposób przyprawia tę zupę. Niektórzy dodają do niego troszkę cukru, żeby wydobyć naturalny słodkawy aromat buraka, pozostali lubią barszcz na ostro, mocno pieprzny. Jedno za to jest pewne – barszcz czerwony smakuje najlepiej, jeśli szykuje się go z użyciem zakwasu. Zupa na zakwasie z buraków kiszonych ma silniejszy, kwaskowaty aromat oraz wyróżnia się bardziej wyrazistą czerwoną barwą, a jednocześnie zawiera więcej pożytecznych minerałów i witamin. Taki zakwas z buraków kiszonych można naturalnie przyrządzać osobiście, jednak okres fermentacji – zależnie od panujących w mieszkaniu warunków – trwa mniej więcej 7 dni. Jeżeli jednak nagle dopadnie cię ochota na to danie, wcale nie musisz na nie czekać – po prostu kup gotowy zakwas na barszcz czerwony w markecie bądź przez internet.
Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]