Związkiem chemicznym niezbędnym do poprawnego działania ludzkiego organizmu jest sól. Jakie własności posiada sól himalajska i niejodowana sól kłodawska? Z jakiego powodu powinno się ich używać w kuchni?
Atuty soli himalajskiej
Sól kuchenna to jeden z najistotniejszych dodatków, który wspaniale podbija smak potraw. Jakkolwiek nieumiarkowane wykorzystanie soli ma negatywne oddziaływanie na nasze zdrowie, to jej odpowiednie ilości (do 6 g na dobę) są potrzebne dla właściwego działania naszego organizmu. Sól zaopatruje nas wszak w sód, tj. w pierwiastek regulujący utrzymanie optymalnego ciśnienia krwi i gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych rodzajów soli jest sól himalajska pochodząca ze pokładów liczących blisko 250 mln lat. Składnik ten mieści w sobie wiele wartościowych minerałów i pierwiastków, takich jak cynk, selen czy żelazo, a równocześnie jest pozbawiony chorobotwórczych składników i zanieczyszczeń, np. metali ciężkich. Sól himalajska doskonale wpływa na smak potraw i jest do kupienia zarówno w formie drobnych, jak i grubszych kryształków.
Sól kłodawska – wykorzystywana nie tylko w kuchni
Sól kłodawska z kolei to substancja o dużym poziomie czystości – posiada prawie 97% chlorku sodu i stanowi idealny do naszych kiszonek. Jest m.in. kopalnią żelaza, potasu czy wapnia, czyli pierwiastków niezbędnych do utrzymania dobrego samopoczucia. Niejodowana sól kłodawska pochodzi z kopalni Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie jest poddawana , dzięki czemu nie zatraca swoich własności i jest bez trudu absorbowana przez organizm. Sól kłodawska niejodowana jest szeroko stosowana nie tylko w gastronomii, ale również sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w kosmetyce, lecznictwie i rolnictwie.
Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]