Nie szukaj już więcej! W tym miejscu kupisz sok z kapusty kiszonej.
Artykuły fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan znowu wróciły do naszego menu. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają również inne, przedtem mniej popularne warzywa i owoce. Pisząc o zdrowotnych zaletach fermentowanej żywności nie można zapomnieć też o napojach takich jak maślanka, kombucza albo wszelkiego typu zakwasy i soki z kiszonych warzyw. Zwłaszcza te ostatnie zasługują na uwagę – pozwalają prosto i szybko dostarczyć naszemu organizmowi witaminy niezbędne dla jego poprawnego funkcjonowania.
Sok z kiszonej kapusty i buraków – jakie składniki w nich odnajdziemy?
Sok z kapusty kiszonej to napój posiadający w składzie dużo związków wpływających korzystnie na nasze zdrowie. Najistotniejszym elementem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego, które odpowiadają za proces fermentacji. Sok z buraków, ogórków czy pozostałych kwaszonek to także skarbnica witamin. Godna uwagi jest głównie wysoka zawartość witaminy C – już pół szklanki tego napoju ma jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek powinno się też pić ze względu na zawartość witamin z grupy B, witaminy P i K, a także znaczne nasycenie solami mineralnymi.
Sok z kiszonej kapusty – dlaczego należy go spożywać?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków i buraków, z uwagi na zawartość bakterii kwasu mlekowego korzystnie oddziałuje na pracę układu pokarmowego oraz nasz układ odpornościowy. Dodatkowo liczne witaminy poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejszają objawy depresji, szkorbutu i cukrzycy, a także pomagają walczyć ze zmęczeniem fizycznym i psychicznym. Po kiszonki powinny ponadto sięgnąć ludzie zmagający się ze schorzeniami układu pokarmowego, takimi jak np. niestrawność lub wrzody żołądka. Stanowią one także tarcze ochronną w trakcie kuracji antybiotykami i wzmagają apetyt.
Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]