Dowiedz się więcej o ogórkach kiszonych.
W zupie, na kanapce, w sałatce lub w formie surówki do dania głównego – ogórki kwaszone w naszej kuchni podajemy częściej niż pragnęlibyśmy przyznać. Nie powinno to zadziwiać, bo kiszonki są jednocześnie smakowite, jak i zdrowe.
Ogórki kiszone – zakiś je sam lub kup gotowe
Kwaszone ogórki to warzywa, które poddano naturalnemu procesowi fermentacji. Ich wykonanie jest bardzo proste. Używa się do tego pojemnych kamiennych garnków bądź beczułek z drewna, w których surowe ogórki zalewa się słoną wodą. Następnie kładzie się je na co najmniej 14 dni w chłodnym miejscu, aż fermentacja mlekowa zakwasi zawartość. Amatorzy mniej kwaśnych smaków mogą oddać się spożyciu kwaszonki już po kilku dniach – ogórki tego typu to tak zwane ogórki „małosolne”. W bazowej recepturze do solanki wraz z ogórkami wkłada się ząbki czosnku oraz koper, jakkolwiek smak kwaszonych ogórków można podkręcić również innymi dodatkami, przykładowo cząstkami chrzanu, liśćmi czarnej porzeczki lub gorczycą. Rzecz jasna nie wszyscy mają czas czy sporo miejsca w kuchni, aby samemu przyszykować takie kwaszonki. Nie każdy dysponuje również spiżarką bądź piwnicą, w której może przechowywać przetwory w dużych ilościach. Nie oznacza to natomiast, że musimy odmówić sobie spożywania ogórków kiszonych – w każdej chwili możemy nabyć je w markecie na wagę lub w poręcznych opakowaniach, tj. w kubełkach albo w woreczkach foliowych, które bez problemu da się schować w lodówce.
Czy powinno się jeść kiszone ogórki?
Od setek lat powszechnie wiadomo, że warzywa wystawione na działanie fermentacji dobrze oddziałują na nasz organizm. I tak jest w rzeczywistości, gdyż wraz z kwaszonkami konsumujemy dobroczynne bakterie, które obniżają pH jelit i dobrze wpływają na ich florę, wspomagając w konsekwencji trawienie. Ale to nie wszystko! Kwaszone ogórki nie mają wiele kalorii (dostarczają około 12 kcal w 100 g), a jednocześnie zawierają między innymi witaminę C, E i D, witaminy z grupy B oraz sporo minerałów istotnych dla poprawnego działania organizmu, jak wapń, żelazo, magnez, cynk czy potas. A co z sokiem z kiszonych ogórków? O ile uwielbiamy cierpkie smaki, nie warto wylewać go po spożyciu warzyw, tylko użyć go do zupy ogórkowej albo wypić, ponieważ w miarę kiszenia składniki odżywcze przechodzą częściowo do zalewy. Warto jednak podkreślić, na kiszonki muszą uważać osoby borykające się z nadciśnieniem – w kwaszonkach może znajdować się wszak pokaźna ilość soli.
Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]