Kup kiszone warzywa.

Kiszone warzywa są tak mocno zakorzenione w tradycyjnej kuchni polskiej, że wydaje nam się, iż jest to przede wszystkim słowiański rarytas, rzadko przygotowywany w pozostałych częściach świata. Tymczasem kiszone przetwory warzywne lubiane są nie tylko w całej Europie, ale też w Azji oraz w obu Amerykach.

Kiszonki znane są ludzkości od tysięcy lat

Według historyków proces zabezpieczenia pokarmów przez ich zanurzenie w soli, w occie czy też w solance, stosowany jest przez ludzkość od przeszło 4 tysiące lat. Technika ta prawdopodobnie nie została opracowana w Europie, a na terenach dawnej Mezopotamii. Żywność, którą poddaje się fermentacji mlekowej nie psuje się, gdyż niskie pH zawiesiny, w której się ją zanurza, hamuje rozwój bakterii przyspieszających gnicie. Kilkaset lat wstecz była to perfekcyjna metoda, żeby wydłużyć okres zdatności do konsumpcji ryb, mięsa oraz warzyw niekiedy o kilkadziesiąt tygodni. W wyniku tego pojawił się obyczaj przygotowywania m.in. kiszonych przetworów warzywnych z myślą o jesieni oraz zimie. Kiszonki od zawsze znane są z właściwości prozdrowotnych, co rzecz jasna potwierdziło się w badaniach. Charakteryzują się one między innymi sporą zawartością witaminy C, dlatego żeglarze statków, które zaopatrzone były w kiszone warzywa, rzadziej chorowali na cyngę. Co ciekawe, w języku polskim kwaszonki warzywne nazywa się potocznie “kiszonkami”, tymczasem kiszonka to… karma objętościowa dla zwierząt przykładowo z rzepaku lub owsa.

Kwaszonki w Polsce i na świecie

Najbardziej rozpowszechnionym kiszonym warzywem jest ogórek, którego używa się w kuchni właściwie na całym świecie, również w Stanach zjednoczonych Ameryki Północnej oraz w Kanadzie, gdzie ten typ przetworów z warzyw nie jest nadmiernie popularna. Jednakże ogórki kiszone są tam chyba najbardziej lubianym składnikiem burgerów, kanapek oraz hot-dogów. W Polsce prócz ogórka, równie popularne są kwaszone buraki i kapusta, których używa się do przygotowania surówek oraz zup. Lecz nie tylko te warzywa można kisić. W pozostałych krajach świata kisi się m.in. marchew, pomidory, jak również owoce (np. śliwki), a czasem nawet śledzie.

Ocet i Solanka zmieniają smak oraz teksturę warzyw, nadając im kwaśność i chrupkość. Kiszonki nie tylko warzywne, z czasem lat stały się fundamentem albo istotnym dodatkiem do setek przepisów narodowych. Trzeba pamiętać, iż smak kiszonych przetworów różnić się w oddalonych od siebie krajach świata, ponieważ zależy on od dodatków do zalewy, które wykorzystuje się w trakcie kwaszenia. Wskutek tego ogórek przygotowany wedle typowej polskiej receptury, nie będzie smakował podobnie jak ten wyprodukowany np. w Izraelu.

Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]