Dowiedz się więcej o zakwasie na żurek staropolski na https://tinyurl.com/yjycbsmd.
Obecnie rzadko już spożywamy obiady z dwóch posiłków. Z powodu stałego braku czasu, a przez to potrzebę natychmiastowego nasycenia się, często rezygnujemy z zup na rzecz potraw niegdyś serwowanych na ogół jako to większe danie. Jednakże typowo polskie zupy, jak np. żurek oraz barszcz biały, będą nam towarzyszyć jeszcze długo. Nawet jeśli osobiście przygotowujemy je już wyłącznie sporadycznie, to cały czas stanowią one stałą pozycje w ofercie restauracji oraz barów z polską kuchnią, jak również są tradycyjnie stawiane na stołach podczas obiadów bożonarodzeniowych i wielkanocnych.
Żurek a barszcz biały – barszcz biały i żurek – różnica kryje się w zakwasie
Gdy zapyta się Słowianina o zupę gotowaną na zakwasie z mąki, to błyskawicznie wymieni on albo żurek albo barszcz biały. Wiele osób nawet nie rozróżnia, że to dwa odrębne dania, stosując te nazwy zamiennie. Tymczasem zwyczajowo barszcz biały gotuje się na zakwasie mąki pszennej, żurek natomiast – na zakwasie na mące żytniej. To jednakże nie wszystko, co dzieli te zupy, aczkolwiek warto ostro podkreślić, iż nie ma jednego obowiązującego przepisu na barszcz biały i kolejnego na żurek. Gotowanie jest bowiem sztuką, a każda kompozycja składników odzwierciedla osobiste preferencje i zdolności kucharza. Co jednakże da się wymienić to fakt, że w barszczu białym zazwyczaj znajdziemy więcej warzyw oraz grzybów. Barszcz zabiela się też tradycyjnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w miejsce zakwasu mącznego można wykorzystać sok z ogórków kiszonych lub z kapusty kwaszonej. Natomiast z żurkiem sprawa jest nieco bardziej zagmatwana, gdyż w ramach tej rodziny zup można wydzielić 3 warianty:
– nie za gęsty, lekki żurek, zabielany sowicie śmietaną i przyprawiany znaczną ilością majeranku, podaje się go na ogół z jajkiem oraz chlebem;
– kwaskowaty, zawiesisty żur sporządzany zazwyczaj z pokaźną ilością ząbków czosnku, również na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, podawany z ziemniakami;
– oraz zalewajkę – a więc “chudą” zupę, w której kostki ziemniaków gotuje się na zakwasie chlebowym albo żytnim.
Nie ma potrzeby robić samemu zakwasu na żurek i barszcz biały
Zrobienie zakwasu na wymienione wyżej zupy nie jest trudne, aczkolwiek nie każdemu udaje się za pierwszym podejściem. W sieci znaleźć można kilkanaście przepisów na zakwas, które warto przetestować. Używając jednak samodzielnie zrobiony zakwas powinno się zamierzać przyrządzanie zupy z odpowiednim wyprzedzeniem. Dlatego, jeśli chęć np. na żur przyjdzie do was znienacka, warto wykorzystać gotowy zakwas, który sprzedawany jest w wygodnych butelkach, które wystarczają na przygotowanie posiłku dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, i tych internetowych, jak i tradycyjnych, bez problemu dostaniemy zakwasy z mąki żytniej czy pszennej, dzięki którym przygotujemy wyśmienity barszcz biały i żurek staropolski lub śląski.
Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]