Artykuły fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan znowu wróciły do naszego menu. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają również inne, przedtem mniej popularne warzywa […]

Artykuły fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan znowu wróciły do naszego menu. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają również inne, przedtem mniej popularne warzywa […]
Ristretto – co to za kawa? Wiele osób, przeglądając menu kawiarni i popularnych restauracji zadaje sobie to pytanie. Jest to szczególny rodzaj kawy, uwielbiany przez […]
Podmiotów wytwarzających kawę są tysiące, jednak Lavazza nieustannie mieści się w czołówce tych najbardziej rozpoznawalnych. Mało osób wie, że historia marki Lavazza rozpoczęła pod koniec […]
To nieprawda, iż barszcz czerwony to potrawa jedynie na święta, którą spożywamy zwykle w czasie Wigilii czy też hucznych rodzinnych imprez. W domach, w których […]
W zupie, na kanapce, w sałatce lub w formie surówki do dania głównego – ogórki kwaszone w naszej kuchni podajemy częściej niż pragnęlibyśmy przyznać. Nie […]
Obecnie rzadko już spożywamy obiady z dwóch posiłków. Z powodu stałego braku czasu, a przez to potrzebę natychmiastowego nasycenia się, często rezygnujemy z zup na […]
Kiszone warzywa są tak mocno zakorzenione w tradycyjnej kuchni polskiej, że wydaje nam się, iż jest to przede wszystkim słowiański rarytas, rzadko przygotowywany w pozostałych […]
Za najdroższą kawę na świecie uchodzi Kopi Luwak, ale kaw o zawrotnych cenach jest więcej, a Kopi Luwak wcale nie jest wśród nich najdroższa, choć […]
Udział w kursie kulinarnym to prosta droga do pozyskania dodatkowych umiejętności – poznanie tajników rozmaitych przepisów oraz odpowiednich praktyk produkcyjnych czy po prostu powtórzenie podstaw […]
Kiszonki są doskonałą i zdrową przekąską lub napojem, zawierającymi wiele cennych witamin i minerałów, a także naturalnym probiotykiem, który poprawia odporność. O tym, co można […]